Duyuru / Bilgilendirme (Koronavirüs)

Kıymetli Hemşehrilerimiz

Gece yarısı sağlık bakanlığının ülkemizde koronavirüs vakasının görüldüğünü açıklamasının ardından siz değerli hemşehrilerimizi koronavirüs hakkında bilgilendirme gerekliliği doğmuştur. Koronavirüs (yeni adıyla Covid-19) hasta insandan damlacık yoluyla bulaşmakta ve solunum sistemi enfeksiyonuna neden olmaktadır. Hasta kişilerin öksürme veya hapşırmayla ortaya saçtığı damlacıkların, ortamda bulunan diğer bireylerin ağız, burun ve gözlerine temasıyla, damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağız, burun veya göze götürülmesiyle bulaşabilmektedir. En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Elde edilen veriler doğrultusunda, ileri yaştakiler ve kronik hastalığı olanlarda enfeksiyonun ağır seyretme riski yüksektir. 

 
 

Koronavirüsten korunmak için aşağıdaki 10 adımı uygulamanızı tavsiye ederiz.

1-Yüzünüze sürekli dokunmayın (ve sevdiklerinizin yüzlerine). Eğer dokunmak zorundaysanız dokunmadan önce ellerinizi sabunla iyice yıkayın.

2-Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kâğıt mendil ile örtülmeli, kâğıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içi kullanılmalı.

3- Olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır. Eğer bu ortamlara girilmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burun kapatılmalı, tıbbi maske kullanılmalı. Kullandığınız maskelerin kirlendiğini hissettiğinizde atmalı ve maskeleri bir günden fazla kullanmamalısınız.

5-Hastane, okul gibi toplu alanlarda kapıları açarken elleriniz yerine dirsek ve omzunuzu kullanın.

6-Ellerinizi sabunla sık sık yıkayın (yemekten önce ve sonra).

7-Tokalaşma ve sarılmadan kaçınınız.                          

8-Sınıflar ve iş yerleri başta olmak üzere kapalı alanlar sık sık havalandırılmalıdır.

9-Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Gıdalar tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır. Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılmalı. İyi pişmiş yiyecekler tercih edilmeli.

10-Son 14 gün içerisinde enfeksiyon görülen ülkelerin birinden geldiyseniz ve herhangi bir solunum yolu semptomu varsa cerrahi maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Ve unutmayalım bu panik havası bizleri stres altında bırakmakta ve bağışıklık sistemini baskılamaktadır.
 
Yapmamız gereken, hayatımızı tedbirler doğrultusunda düzene sokmaktır. 
 
 
KORONAVİRÜS, ALACAĞIMIZ TEDBİRLERDEN DAHA GÜÇLÜ DEĞİLDİR.
 
Tüm hemşerilerimize sağlıklı günler dileriz.