Anma - Bedri Koraman

BEDRİ KORAMAN ÖLÜMÜNÜN İKİNCİ YILINDA BİR DİZİ ETKİNLİKLE ANILDI

Ünlü karikatürist Bedri KoramanKartal Belediyesi tarafından 4 Haziran 2017 tarihinde  ölümünün ikinci yılında Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde düzenlediği bir dizi etkinlikle anıldı.

İki yıl önce Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşamını yitiren ünlü karikatürist Bedri Koraman, Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'nün düzenlediği panel, belgesel ve sergiden oluşan etkinlikle anıldı."Bedri Koraman'ı anma etkinliğinde Bedri Koraman'ın eşi Nil Koraman, Karikatürist-Yazar Metin Üstündağ, Gazeteci-Yazar Nazım Alpman, Araştırmacı-Yazar Turgut Çeviker ile Bafra Sağlık Eğitim Vakfı Başkanı Bülent Arslan konuşmacı olarak yer aldı.

Anma programında konuşma yapan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz: "Bizim kuşak hem kişiliğini geliştirirken hem siyasetini geliştirirken bazı etkilendiği kişiler oldu. O etkilendiklerinin en başında yazarlar ve karikatüristlerdir. O yıllarda gazeteler bir veya iki gün sonra taşraya geldiğinde merakla neredeyse ilanları bile okurduk. Bizim umut olduğumuz umut diye baktığımız insanlara, insanlarla ilgili yazdıkları veya çizdikleri yani üzerine toz konduramadığımız insanlarında o karikatürlerden dolayı bazen kızardık. Ama farkına varmadan o karikatürler bizim köşelerimizi yonta yonta diğer fikirlerin de tolerans sınırında olabileceğini ve onlara da anlayışla bakabileceğimizi gördük"dedi.

Bafra Sağlık Eğitim Vakfı Başkanı Bülent ARSLAN'ın konuşması?

Değerli konuklar, öncelikle Çarşamba akşamı elim bir helikopter kazası sonucu kaybettiğimiz 13 şehidimiz için Allah'tan rahmet, ailelerine sabır milletimize başsağlığı diliyorum.

Bu gün burada kendi has üslubu ve çizgileriyle, zeki, ince bir duyarlılığa sahip sosyal konulara karşı karşı sorumluluk duyan, karikatürleriyle eleştri ve hoşgörüyü başarılı biçiimde yanyana getirebilen ve hiçbir zaman kabalığa tevessül ve tenezzül etmemiş bir mizah dehası olan Sn. Bedri KORAMAN'ı anmaya geldik.

Ben Bedri Abimi Samsun'da 4 Temmuz 1998 de gerçekleştirdiğimiz Büyük Bafralılar Gecesine konuk sanatçı olarak davet ettiğimde hiç tereddüt etmeden EVET dedi ...ve daha da önemlisi “Abi, eserlerinden birde sergi açarız dediğimde, neden olmasın, hem hemşerilerim beni eserlerimle de tanımaları daha şık olur” dedi.

Ben işte o gecemizde, bizleri onurlandıran değerli insan Sn. Bedri KORAMAN'ı sahneye davet etmeden önce aşağıdaki satırlarda anlatmaya çalışmıştım. Sizlerle bu anektotları paylaşmak istiyorum.

Sanat çevreleri mizahı şöyle açıklar;

Mizah, zekayı harekete geçirerek elde edilmiş kültür yoğunluğu içerisinde yoğurularak anlatılmak istenilen konuya odaklanıp, bunu çizgi ile ifade etme sanatıdır. Ama hiçbir zaman ciddiyetsizlik anlamına gelmez. Bilakis gülümseyen, keyifli bir zekanın işaretidir.

Bu yaşamın oluşumununa ve şöyle bir geçmişe baktığımızda, 1945-46 sonrası yılları, o yıllarda yetim kalan bir yavru ve yoksulluk içerisinde geçen günler, nasıl mı? Çamur gibi çeyrek ekmek, sofradan doymadan kalkmak, yamalı pabuçlar, tersyüz edilerek yeniden dikilmiş eski baba esvapları. Yazları demirci çıraklığı, kışları kitapsız, sadece sarı bir defterle sınıf geçmek, arkadaşlarına 25 kuruş karşılığında resim yapmak, çıplak ayakla futbol oynamak, bu o günlerden yaşam şartlarının parçaları.

Duygu yüküne bakıyorum ve hayatından bir anısı ile anlatmak istiyorum. ”Ortaokulda resim hocamız Mehmet Bey, harika bir adam. Bütün sınıfın resimlerini benim yaptığımı biliyor. Herkeze 9-10 veriyor, ama bana muzip muzip bakıyor, ve “otur! 5 aldın” diyor. Aguş Mehmet lakaplı bu saygıdeğer hocam, yıllar sonra Bafra'da bir gün ziyaretine gittiğimde bana sarılıp ağlamıştı.”

….ve İSTANBUL yolculuğu, 1945'li yıllar, 7.5 liralık biletle koyunlarla, koyun koyuna bir vapur yolculuğu. Maceralı bir devlet güzel sanatlar akademisine kayıt yaptırma ve 1-2 gün arayla Babıali'de Türkiye'nin en büyük yayınevlerinden Türkiye Yayınevi'nde 15 Lira haftalıkla başlayan çalışma hayatı.

1950 Kuşağı çizerler arasında anıldı, Cemal NADİR, Ramiz GÖKÇE, Ali ULVİ, Turhan SELÇUK, Altan ERBULAK, Nehar TÜBLEK, Semih BALCIOĞLU devrin en büyük çizerleri.

1960-70 dönemi ile geçen yoğun olaylar içerisinde sanat hayatındaki canlılık, batı düşünce tarzının etkileri.

Milliyet Gazetesinde her geçen gün artan sorumluluklar  ve değerli insan Sn.Abdi İPEKÇİ ile başlayan 1.Sayfada manşet haberle birlikte, aynı anda yorumunu da içeren renkli karikatürler.

İşte bunların örneklerini bu kitapta görüyorsunuz. Bir siyaset tarihi böyle yorumlandı. Onlar hakkında birşeyler söylememe gerek var mı? Bir dehayı anlatmaya gerek var mı?.

Düşüncenin gülümseyen yüzüyle, yarım yüzyıl boyunca yaşadığı çağı dur durak bilmeden sorgulayan ve çizen BEDRİ KORAMAN,

Saygıyla alkışlıyor ve sahneye davet ediyorum.…4 Temmuz 1998

NURLAR İÇİNDE UYU, ESERLERİN HİÇ BİR ZAMAN UNUTULMAYACAK.

Uzun yıllar Bodrum'un Torba Mahallesi'nde yaşamını sürdüren ünlü karikatürist, 87 yaşında yaşama veda etti.

Anma programı da Ege HİCAZ grubunun sevdiği eserlerle verdiği konserle sona erdi.

Bedri Koraman belgeseli için tıklayınız.